Nieuwsbrief mei 2022 incl spelregelvragen.

Scheidsrechtersvereniging Schagen Den-Helder

                                                                           Nieuwsbrief 2 Mei 2022

Secretariaat: J.N.M. van den Hoff

 

 

Algemene Ledenvergadering COVS 2022

 

Namens sv Schagen-Den Helder ben ik naar de ALV van de COVS Nederland geweest.

Deze keer in Hotel Amersfoort Veluwemeer in Putten. Mooie locatie, goed bereikbaar maar toch te weinig belangstelling. Veel afberichten, ik denk dat ongeveer de helft van alle verenigingen niet aanwezig was. De vergadering zelf werd goed geleid door Johan Suurd. Gelukkig is er ook weer een nieuwe secretaris gevonden, Arthur Smits deed het al een tijdje ad interim, maar is nu bereid dit vast op zicht te nemen. De penningmeester Pieter-Jan Jansen was niet aanwezig, maar is wel voor drie jaar herbenoemd, waarmee het dagelijks bestuur voorlopig weer compleet is. Het totale bestuur gaat terug van 9 naar 7 personen, maar dan nog zijn er momenteel 2 vacatures.

Er zijn Online (via Teams) gesprekken geweest met alle verenigingen over de toekomst van de COVS. Het daaruit voortkomende adviesrapport voor het bestuur is nog niet gereed.

Het meerjarig activiteitenplan gaat op de schop, daar staan veel te veel acties op die niet allemaal op tijd uitgevoerd kunnen worden.

Op 7 januari 2023 wordt er een Arbitragecongres gehouden in Utrecht. Het programma daarvan volgt nog.

Er is nog even gediscussieerd over de vraag of de ALV op een ander moment of een andere dag (bijv. vrijdagavond) gehouden kan worden, misschien is de deelname dan groter, maar een besluit daarover is niet genomen.

Er zijn 7×3 headsets beschikbaar om tegen een laag bedrag te gebruiken voor oefenwedstrijden.

Er is goed contact met de KNVB over opleidingen. De COVS zal over alle te houden SO III opleidingen geïnformeerd worden en uitgenodigd worden daarbij aanwezig te zijn.

Veel verenigingen moeten waarschijnlijk hun WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen) regels in de statuten aanpassen, maar dat heeft nu niet de hoogste prioriteit.

Samenvattend: Situatie van de COVS als geheel is nog steeds zorgelijk, het aantal leden blijft teruglopen en de belangstelling om gezamenlijk zaken op te pakken is niet groot. De sfeer tijdens deze vergadering was wel constructiever dan de vorige keren. Samenwerking met de KNVB lijkt beter te worden. Het huidige bestuur is meer bereid zaken constructief op te pakken en niet al te veel zaken steeds maar vooruit te schuiven. Ik wacht met belangstelling het adviesrapport over de toekomst van de COVS af.

 

Dick Dam

Voorzitter COVS Schagen-Den Helder eo

 

 

TRAINING

 

De laatste mail van dit seizoen met de stand van zaken vwb de aanwezigheid:

 

“Winnaar” of wel op de eerste plaats is geëindigd:

 1. Cees Jansen     24x
 2. (gedeeld) Dik Kortekaas en Michel Kuilman                                23x
 3. Piet Borst                                                                                      22x
 4. Aad Leegwater                                                                              21x
 5. (gedeeld) Peter Beijens, Piet Houtenbos en Fred Huurdeman    16x
 6. Dave Moeijes                                                                                 8x
 7. René Nolten                                                                                   2x

 

Buiten mededinging is ondergetekende geëindigd op 28x en onze trainer met 27x….

Cees, gefeliciteerd met je eerste plaats en er wacht je een aardige verrassing ergens aan het begin van het nieuwe seizoen.

En natuurlijk nog een speciaal woord van dank aan Dick. We waarderen het allemaal zeer dat je elke week voor ons klaar staat en ons wekelijks weet te “boeien”….😉.

Iedereen een fijne voetbalavond toegewenst, want Henkie en Piet (Borst) zitten straks vol spanning voor hun cluppie voor de buis en jullie zullen vast meekijken of onze Rotterdamse club met een goed resultaat zal eindigen.

Tot slot, iedereen bedankt voor de gezellige aanwezigheid en we zien elkaar ergens in augustus weer, hopelijk in goede gezondheid en zonder blessures. Jullie zullen op tijd weer een mail gaan ontvangen t.z.t.

 

Met hartelijke groet,

HEnk.

 

ACTIVITEITEN KOMENDE MAANDEN

 

 • Er zijn momenteel nog geen activiteiten gepland. Zodra de data van de komende Keezavonden bekend zijn hoort u het middels een berichtje.
 • De BBQ zal weer niet in juni zijn. Het bestuur is van plan een BBQ te organiseren, maar heeft rekening te houden met vakanties en verwachtbaar weer. Vorig jaar is de BBQ in september uitstekend bevallen, maar zodra ik meer weet hoort u van me.

 

 

SPELENMETDESPELREGELS

Vraag 1
Vlak voor tijd wordt de bal door partij A over de zijlijn geschoten. De bal gaat ook over de afrastering van het veld. Een speler van partij B springt over de afrastering, pakt de bal en gooit heel snel in van achter de afrastering. Wat moet de scheidsrechter beslissen?

 1. Door laten spelen
 2. Hij fluit af en laat partij B nogmaals inwerpen
 3. Hij fluit af en laat partij A inwerpen
 4. Hij fluit af, laat partij A inwerpen en toont de speler van partij B de gele kaart

Vraag 2

Een speler staat klaar om een strafschop te nemen. Direct na het fluitsignaal van de scheidsrechter rent een medespeler van deze speler naar de bal en neemt de strafschop. De bal gaat in het doel. Wat beslist de scheidsrechter?

 1. Gele kaart voor de medespeler die de strafschop nam en de strafschop overnemen
 2. Gele kaart voor de medespeler die de strafschop nam en hervatten met een indirecte vrije schop voor de tegenpartij
 3. Aftrap na geldig doelpunt
 4. Indirecte vrije schop voor de tegenpartij

Vraag 3

Een verdediger begaat in de middencirkel een onbesuisde overtreding op een aanvaller die daarbij behoorlijk wordt geraakt. Deze verdediger raakt daarbij ook zelf geblesseerd. Beiden hebben verzorging nodig. Wat moet de scheidsrechter verder doen nadat hij heeft afgefloten en verzorging van beide spelers toestaat.

 1. De verdediger de gele kaart tonen. Nadat de verzorging heeft plaatsgevonden beide spelers het veld laten verlaten en het spel hervatten met een directe vrije schop. Daarna de spelers toestemming geven het veld weer te betreden
 2. De verdediger de gele kaart tonen. Nadat de verzorging heeft plaatsgevonden de verdediger het veld laten verlaten en het spel hervatten met een directe vrije schop. Daarna de verdediger toestemming geven het veld weer te betreden
 3. De verdediger de gele kaart tonen. Nadat de verzorging heeft plaatsgevonden de aanvaller het veld laten verlaten en het spel hervatten met een directe vrije schop. Daarna de aanvaller toestemming geven het veld weer te betreden
 4. De verdediger de gele kaart tonen. Nadat de verzorging heeft plaatsgevonden het spel hervatten met een directe vrije schop.

Vraag 4

Een aanvaller schiet op doel. Een verdediger voorkomt een doelpunt d.m.v. opzettelijk hands. De bal komt nu voor de voeten van een andere aanvaller die bij het eerste schot op doel buitenspel stond. Deze andere aanvaller scoort. Hoe wordt het spel nu hervat?

 1. Aftrap na geldig doelpunt
 2. Indirecte vrije schop
 3. Directe vrije schop
 4. Strafschop

Vraag 5 (Mokum Open)

Een trainer staat op de zijlijn voor zijn dug-out en scheldt de scheidsrechter op zeer grove wijze uit. De scheidsrechter hoort dit en fluit af. De bal is op dat moment in het spel in strafschopgebied van de partij van deze trainer.

Vraag 6 (Mokum Open)

Een toeschouwer probeert de bal tegen te houden die het doel in dreigt te gaan. De toeschouwer raakt de bal wel, binnen het doelgebied, maar kan niet voorkomen dat de bal toch het doel in gaat. 

Voor de antwoordmogelijkheden bij vraag 5 en 6 zie onderstaand schema.

Vindt je bijvoorbeeld bij vraag 5 dat er een gele kaart gegeven moet worden en dat het spel hervat moet worden met een directe vrije schop op de plaats van de overtreding, dan vul je in:

 1. C, C, B

 

Antwoordmogelijkheden Mokum Open

Antwoorden op deze spelregelvragen van mei:

 1. C
 2. B
 3. B
 4. A
 5. D – D – F
 6. C – I – G

Wees eerlijk voor u zelf en maak eerst de vragen voor u naar de antwoorden kijkt.

Spieken doen we niet meer aan toch?????????

Succes.