Om even aandachtig te lezen!!!!!!!!!

Scheidsrechtersvereniging Schagen Den-Helder

 

Van de COVS website

 

“Oorlog op het veld”

Door ron.debruin op za 16 jan 2021 – 11.44

Veel problemen op de velden ontstaan doordat niet iedereen over de juiste spelregelkennis beschikt! Dan spreek ik niet alleen over voetballers, trainers, teammanagers, (club-) assistent-scheidsrechters, maar ook de scheidsrechters zelf en dan hebben we het niet eens over de “scheidsrechters” langs de lijn. Dit grote probleem is niet alleen te wijten aan de KNVB. COVS-verenigingen en voetbalclubs zijn ook medeverantwoordelijk hiervoor.

Iedere voetballer begint met tegen de bal te schoppen, en de spelregels? Die komen vanzelf wel….
In de eerste jaren is meestal een ouder of een jeugdspeler, trainer/leider bij deze voetballers. Zijn doel is de jongens beter maken en zorgen dat ze veel plezier krijgen. Helaas spelen de spelregels hier geen rol in. Een scheidsrechter of “spelbegeleider” hoe het tegenwoordig heet, is meestal een ouder die toevallig moet fluiten of een lid die vrijwilligers werk moet verrichten. Die is meestal ook niet op de hoogte van alle regels. De jonge jongens hebben dan iedere week te maken met een ander persoon die de regels denkt te weten en die op zijn eigen manier toepast.

Eenmaal op groot veld komt de moeilijke regel “buitenspel” erbij. Maar wie legt dat goed uit aan de voetballers? Trainers, leiders en scheidsrechters hebben allemaal net een ander beeld van hoe en wat buitenspel is. Wat vandaag buitenspel is, is volgende week wel een terechte goal. Wie heeft dat niet meegemaakt?

Een fantastisch initiatief van de KNVB is het “spelregelbewijs”, die de spelers voor hun zeventiende moeten halen. Is dit genoeg om de spelers voldoende spelregelkennis te geven? De spelregels veranderen elk jaar, is het niet beter om elk jaar een kleine bijscholing te geven en tegelijkertijd de kennis op te frissen? En is het niet beter om de kennis al veel eerder over te dragen, vanaf het moment dat de spelers overgaan naar groot veld?

Die jonge jongens gaan ook bij hun grote voorbeelden kijken. Het 1e elftal van hun club. En wat leren ze bij die wedstrijden? Spelers zijn het vaak niet eens met de beslissingen van de scheidsrechters! Een assistent-scheidsrechter, of in hun woorden de “grensrechter” zorgt voor de punten en waar mogelijk gaat de vlag omhoog!

Maar het allerbelangrijkste is, kennen wij, de scheidsrechters de spelregels wel? En zo ja, proberen we ze wel juist toe te passen? Wanneer heb jij voor het laatst door het spelregelboek gebladerd, kan je dat nog herinneren? Moest je iets opzoeken of wilde je even snel leren voor de spelregeltoets?

Wat doe je als scheidsrechter om jezelf op de hoogte te houden van de nieuwe maar zeker ook van de bestaande spelregels?

Ben je goed op de hoogte van de spelregels? Heb je er ook aan gedacht om je spelregelkennis te gaan delen met anderen, bv door uitleg te geven aan voetballers of een nieuwe scheidsrechter te begeleiden.

Vanuit de landelijke scheidsrechtersvereniging zijn er PowerPoint-presentaties met nuttige thema’s die je mag gebruiken voor je eigen vereniging. En daarnaast is er natuurlijk de internet spelregelquiz. Vind je dat voldoende? Zo nee, heb je tips om het aanbod te verbreden?
Vanuit de KNVB zijn er veel dingen te vinden. Naast de themabijeenkomsten is er ook informatie te vinden op Assist Scheidsrechter. Wat vind je daarvan? Is het voldoende om alle scheidsrechters goed te informeren en ze hun kennis te laten onderhouden?

Zullen we samen afspreken dat we gaan duiken in de spelregels en onze kennis weer gaan opfrissen? De komende tijd samen de online spelregelquiz maken om ons te testen en uit te dagen maar ook niet vergeten te leren van onze fouten, door ons te verdiepen in de antwoorden en de uitleg.

Sorry dat ik misschien te direct ben of te veel vragen stel. Maar ik weet zeker dat wanneer we allemaal op de hoogte zijn van de spelregels we met zijn allen veel meer plezier zullen hebben van onze mooie hobby. En zo zal het scheidsrechter bestand ook weer gaan groeien en bloeien.

Omer Al Alawi

Doelgroepen: 

LCS