Spelregelvragen voor de liefhebbers.

 

SPELREGELVRAGEN

 

Nadat de scheidsrechter het teken voor het nemen van een strafschop heeft gegeven maakt de nemer na de afronding van zijn aanloop een schijnbeweging en hij trapt de bal vervolgens in het doel. Wat moet de scheidsrechter beslissen?

a. Hij laat een aftrap nemen na een geldig doelpunt.

b. Hij keurt het doelpunt af en laat de strafschop overnemen en toont een gele kaart aan de nemer.

c. Hij keurt het doelpunt af en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop voor de tegenpartij vanaf de plaats van de overtreding en toont een gele kaart aan de nemer.

d. Hij keurt het doelpunt af en hervat het spel met een scheidsrechtersbal vanaf de plaats van de overtreding.

Vraag 2

Een verdediger komt in een duel achter zijn eigen doellijn terecht en blijft daar geblesseerd liggen. Het spel gaat verder en als een teamgenoot van hem de bal het strafschopgebied heeft uitgewerkt, wordt de bal door de tegenpartij vanaf de middenlijn onmiddellijk weer het strafschopgebied ingespeeld en komt bij een aanvaller terecht die in buitenspelpositie staat. Deze neemt de bal aan en scoort. Wat beslist de scheidsrechter?

a. Hij keurt het doelpunt goed, want de verdediger achter de doellijn wordt geacht zich op de doellijn te bevinden.

b. Hij keurt het doelpunt af, omdat de verdediger direct beschouwd wordt als een geblesseerde speler die niet deelneemt aan het spel.

c. Hij keurt het doelpunt af, omdat de bal al buiten het strafschopgebied richting de middenlijn is gespeeld, waardoor de geblesseerde speler voor buitenspel niet meer meetelt.

d. Hij keurt het doelpunt goed, want de bal wordt weer direct teruggebracht door de tegenstander en daarom blijft de geblesseerde speler betrokken bij het spel.

Vraag 3

Op het moment dat de bal in het doelgebied is, raken twee spelers van verschillende teams met elkaar in gevecht op de rand van het doelgebied. De scheidsrechter onderbreekt het spel en toont beide spelers de rode kaart. Hoe en waar moet hij nu het spel hervatten?

a. Het spel moet worden hervat met een scheidsrechtersbal voor de doelverdediger.

b. Het spel moet worden hervat met strafschop, want de strafschop als spelhervatting is ernstiger dan een directe vrije schop voor de verdedigende partij.

c. Het spel moet worden hervat met een directe vrije schop voor de verdedigende partij.

d. Het spel moet worden hervat met een scheidsrechtersbal op de plaats waar het gevecht plaatsvond.

Vraag 4

Een speler trapt de bal uit een vrije schop, genomen in het eigen strafschopgebied terug naar zijn doelverdediger. Deze doelverdediger let niet op en de bal verdwijnt in het eigen doel zonder dat de bal verder door iemand is aangeraakt. Wat beslist de scheidsrechter?

Een speler trapt de bal uit een vrije schop, genomen in het eigen strafschopgebied terug naar zijn doelverdediger. Deze doelverdediger let niet op en de bal verdwijnt in het eigen doel zonder dat de bal verder door iemand is aangeraakt. Wat beslist de scheidsrechter?

a. Aftrap na geldig doelpunt.

b. Vrije schop overnemen.

c. Doelschop

d. Hoekschop

 

 

Antwoorden : 1. B, 2. A, 3. D, 4. B,